Ban & Restriction update 120601

At the end of the 2011/2012 season the B&R list was revisited, and some changes were made. From 120601 the following updates are in effect:

Mirror Universe is Restricted
Shahrazad is Restricted 
Fastbond is Legal


(Since most of the blogs readers are Swedish, I don't bother to translate the discussions of the individual cards below.)

Jag sammanfattar lite av hur diskussionerna gick på några av de enskilda korten för de som är roade.

Mirror Universe: Ett av de mest orättvisa korten i formatet, och ett kort som verkligen inte är kul att förlora mot. Mirror mot aggrolekar är som Mind Twist mot kontrollekar, det är nästan omöjligt att återhämta sig. Mirror Universe var restrictad när det begav sig, och vi hade den restrictad fram till för två år sedan. Att släppa den var sannolikt ett misstag, även om de flesta lekarna spelar den som one-off ändå, och många fortfarande tror att den är restrictad. Unfun, och gör den redan bästa leken ännu bättre.

Fastbond: Fastbond har enbart spelats i en Lich-combo snurrlek, och den leken var knappast bruten, även om den drog stor nytta av gångerna den kunde öppna med Fastbond. The Deck och liknande spelar den inte ens som one-off, och vi tror att en avrestrictning på Fastbond kan leda till att combolekar kan viabla, men inte dominerande, i formatet. Utan Gush, crucible och storm-kort är det bästa fastbond kan användas till någon form av old-school Draw7, och att hjälpa lekar utan moxar få ut sin mana snabbare.

Shahrazad: Shahrazad var fantastiskt underhållande innan M10-updaten, då man kunde hitta interaktioner med den och Tormod's Crypt. Efter förändringarna till att skapa exile-zonen har de möjlighterna försvunnit. Då vi de senaste turneringarna börjat med timade rundor känns Shahrazad som ett kort som lätt kan abusas av weenies, tax edge och dylikt för att dra ut på tiden efter bräda, och att bygga sin lek för att kunna slowplaya in i vinster känns tråkigt. Shahrazad spelades inte i någon lek under de senaste turneringarna, men möjligheterna till abuse är ändå stora.

Strip Mine: Avrestrictning av strip mine kommer göra moxar ännu viktigare, göra att lekar spelar fler länder och färre spells, och leda till tråkigare matcher. Stripen är ett bra svar på främst Library of Alexandria samt Mishra's Factory och Maze of Ith, och är väldigt stark i Tax Edge, men det känns omotiverat att ha ett nära automatiskt 4-off som skapar manaproblem. Blood Moon, Ice Storm, Sinkhole och Stone Rain bör räcka för att hantera jobbiga länder. Strip Mine är fortsatt restrictad.

Mana Drain: Mana Drain är ett otroligt starkt kort, ännu mer så utan mana burn, och några har uttalat sig oroliga att det är för bra för att få finnas som 4-off. Vi anser att Mana Drain är hanterbar i formatet även om vi vet att det är ett av de mest definierande korten som är legala. Precis som att lotus och ancestral egentligen är för bra kort utan att vi någonsin skulle banna dem, tycker vi att Mana Drain strategier skall finnas. Vinnaren i VM spelade den trots allt ändå bara som one-off ;) Mana Drain är fortsatt legal.

Mind Twist: Mind Twist är galet jobbig, den var också bannad under en lång period i Vintage. Vi vill dock inte banna kort i detta formatet, och det finns strategier som kan spela runt den. Att den gör mono-svart till en starkare lek är också ett argument till att inte banna den. Mind Twist är fortsatt restrictad.

Kommentarer